zaterdag 21 januari 2012

Blueslegende Etta James op 73-jarige leeftijd overleden

De legendarische blueszangeres Etta James is overleden.
Etta James zou op 25 januari 74 jaar worden. Ze stierf in het ziekenhuis aan de gevolgen van leukemie.
De zangeres leed sinds vorig jaar aan de ziekte en was hiervoor nog onder behandeling. Daarnaast was James sterk dementerend en had ze problemen met haar nieren. In december vorig jaar bleek dat de leukemie terminaal was volgens haar artsen.
Ze overleed in het Riverside Community Hospital in het bijzijn van haar twee zoons en echtgenoot Artis Mills.


Ze werd geboren als Jamesetta Hawkins en begon aan haar zangcarrière toen ze nauwelijks 14 was. Johnny Otis ontdekte haar in 1952 en hij draaide haar voornaam om zodat haar artiestennaam Etta James werd. James had als grootste hit ‘At Last’ in de jaren zestig.
Veel later had ze nog een hitje met haar Muddy Waters-cover “I Just Want to Make Love to You”, die gebruikt werd voor de Coca-Cola-reclame.
Kenners zeggen dat haar zang gekenmerkt wordt door goede technieken en sterke jazz invloeden. De bekende producer Jerry Wexler noemde haar ‘de grootste van alle moderne blues zangeressen’.
Ze won liefst zes Grammy Awards. Daar was onder meer een Grammy bij voor haar cd Mystery Lady in 1994 en in 2004 voor beste hedendaagse bluesalbum. In 2003 ontving ze de Grammy Lifetime Achievement Award.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten