donderdag 25 oktober 2012

Zit er nog wel muziek in de muziek?

Bron: TCTubantia maandag 22 oktober 2012 Begin dit jaar was Poppodium Metropool tijdelijk omgetoverd tot de grootste platenzaak van Overijssel. Johan Dollekamp van Popeye was uiteraard ook aanwezig.
Foto: Frans Nikkels Begin dit jaar was Poppodium Metropool tijdelijk omgetoverd tot de grootste platenzaak van Overijssel. Johan Dollekamp van Popeye was uiteraard ook aanwezig. Foto: Frans Nikkels
HENGELO - Hij heeft ze zien komen en hij ziet ze weer gaan. Met de sluiting van de Free Record Shop, eind dit jaar, is Johan Dollekamps Popeye straks de allerlaatste platenzaak van de stad. Het doek is gevallen. Eind dit jaar gaat de winkel van Free Record Shop aan de Enschedesestraat dicht. De winkel, gevestigd in voormalige pand van platenzaak Fox, levert volgens een woordvoerster ‘niet meer het gewenste rendement op’. Bovendien heeft een andere huurder belangstelling om het contract over te nemen. „Dat heeft ons doen besluiten om deze winkel te sluiten’, meldt Gabrielle Fabbro van Free Record Shop.
Maandag 24 december is de winkel voor het laatst geopend. Met de sluiting van Free Record Shop blijft er in Hengelo nog maar één echte platenzaak over: Popeye aan de Drienerstraat. Eigenaar Johan Dollekamp weet dat dat hij straks écht de allerlaatste is. „‘Jij bent the last of the wild ones’, zei iemand van een groothandel laatst tegen me.”
Hoe lang is het nog maar geleden dat muziekliefhebbers een ruime keuze hadden voor hun vinyl of compact disc? Muziekhandel Hogeweg aan de Drienerstraat is een naam uit een grijs verleden. Fox zat sinds mensenheugenis in het pand aan de Enschedesestraat. Eddy van Zijl, bij sommigen beter bekend als de Hengelose Dean Martin, had een winkel aan de Markt. Santana Records zat een tijdje in de ‘Gazastrook.’ En de Free Record Shop natuurlijk. Toen Nico Fox stopte en de zaak werd overgenomen door Van Leest was dat misschien al een klein teken aan de wand. Later werd Van Leest op haar beurt weer overgenomen door Free Record Shop, dat een tijdlang zelfs twee filialen in Hengelo had. Zo’n twee jaar geleden is de winkel aan de Nieuwstraat dichtgegaan. En straks valt dus ook het doek voor de vestiging aan de Enschedesestraat.
Reden voor de neergang? Bijna iedereen downloadt de muziek - gratis - of luistert naar Spotify. En Popeye? Die gaat gewoon door. Wim van Osselen begon de platenzaak in de Kasbah. „Hij ging open op de dag dat de eerste elpee van Lynyrd Skynyrd verscheen”, herinnert Johan Dollekamp zich. Dollekamp nam de zaak in 1981 over. Hij voert geen koerswijziging door als hij straks écht de allerlaatste der Mohikanen is. Dollekamp laat een dvd van de Duitse schlagerzangeres Andrea Berg zien. Ook dat verkoopt hij gewoon. Hoewel het zijn smaak niet is. „Maar ik heb ook niks met black metal.” En die muziek verkoopt hij ook gewoon. Liefhebbers die even een elpee of cd in de handen willen hebben, een hoes willen lezen en kwaliteit willen horen uit de luidsprekers, dat blijft altijd, zegt Johan. „Ik ga door, hoor...”

1 opmerking:

  1. Heb je, in verband met een artikel over platenzaken in nederland, informatie over platenzaak Hogeweg?
    broek@telfort.nl of 06 28085055. Bij voorbaat dank, Alfons

    BeantwoordenVerwijderen