zondag 17 juni 2012

Concertverslag American Aquarium, NiX Podium 8 juni 2012

Tekst: Herbert Schluter
Foto’s: Erik Cramer
Op 13 mei hebben Leo Blokhuis en Mart Smeets in hun radioprogramma ‘for the record’ het mooie liedje’Downtown Girls’ gedraaid van American Aquarium. En tja, als je dat een leuk liedje vind en je wilt die band graag een keertje live horen maar ze komen maar voor 1 optreden naar Nederland dan rij je graag een dikke 200 km van Limburg naar Enschede. Ech’ woar (svp lezen met Limburgs accent ;) ).
Maar ook mochten we gasten uit Utrecht verwelkomen, waar wel uit mag blijken dat er echt reikhalzend werd uitgekeken naar dit optreden. En terecht! Onder aanvoering van frontman BJ Barham staat er een formatie op het podium die klinkt als een klok.

BJ schrijft ook het leeuwendeel van de songs en hanteert daarbij de akoestische gitaar. Als de rest van de band eenmaal begint te spelen hoor je die akoestische gitaar niet meer terug, maar gelukkig werd er aan het eind van de eerste set een kwartiertje tijd ingeruimd voor een paar solo nummers van BJ. Zo ongeveer aan ‘t eind werd er vanuit de zaal geroepen om ‘Water in the Well’ waarop hij droogjes reageerde met ‘that’s just what I had in mind…’.

Voor diegene die nog niet helemaal bekend is met het oeuvre van deze band: dit liedje moet je ZEKER een keertje beluisteren! Bij de verzameling indrukwekkende liedjes staat deze zeker in de top 10. Een inktzwart country/blues nummer dat mij ook na meer dan 10 keer beluisteren nog steeds een knoop in m’n maag geeft…

De tweede set was ook weer een aangename afwisseling van nummers van het laatste album ‘Small Town Hymns’ en de voorganger ‘Dances for the Lonely’. Die afwisseling komt ook voor een belangrijk gedeelte doordat dit laatste album veel ingetogener en zelfbewuster is dan ‘Dances…’ wat ook tot uitdrukking komt in de teksten.
Ook dit was dus weer een klasse ‘avondje van NiX’. Met de zomerstop voor de deur zou je nog ontwenningsverschijnselen krijgen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten