zaterdag 25 februari 2012

RIP Iverson Minter AKA Louisiana Red March 23rd, 1932- to February 25, 2012.

Best Blogger TipsZojuist is bekend geworden dat Louisiana Red op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Duitsland is overleden.

De levensloop van Louisiana Red was turbulent en laat zich lezen als een meeslepende bluestekst. Steeds weer vond hij kracht en inspiratie in de blues.

Hij werd in 1932 als Iverson Minter geboren in Bessemer, Alabama. Zijn moeder overleed aan een longontsteking toen hij één week oud was. Vijf jaar later werd zijn vader vermoord door de Ku Klux Klan.
Toen hij in de jaren ’40 Muddy Waters leerde kennen, wilde hij maar één ding: bluesmuzikant worden. Vanaf 1949 is hij actief als muzikant. In de jaren ’50 speelde hij een tijdje in de band van John Lee Hooker en vanaf de jaren ’60 is hij een zelfstandig artiest.

Zijn artiestennaam Red vindt zijn oorsprong in zijn voorliefde voor chilisaus. In de jaren ’70 overkwam hem opnieuw grote tegenslag toen zijn vrouw Ida overleed. In de jaren daarna bereikte hij vooral in Europa een groot publiek met zijn muziek.

Mede een reden om zich vanaf 1981 in Duitsland te vestigen. In 1983 ontving hij de Handy Award als beste traditionele bluesartiest, de hoogste onderscheiding die in de bluesmuziek is te verdienen.

1 opmerking:

  1. R.I.P. Louisiana Red Zag Hem tijdens zijn tour door Nederland in 2009 met de BluesBlasters Weeer eentje vd ECHTE Blues mensen is helaas heen gegaan

    BeantwoordenVerwijderen